Havet 9 eller Brf Fria Bad
De båda benämningarna på fastigheten resp. bostadsrättsföreningen vid stranden i Pålsjö andas frihet.
Det gula höga huset där Strandvägen möter Drottninggatan i Helsingborg är ett landmärke från alla håll. Bredvid ligger ett trevåningshus som också ingår i bostadsrättsföreningen. Alla bostäder i husen har en bedårande utsikt över Öresund, badstranden Fria Bad och den danska kusten fyra km västerut.
Husen stod klara 1963 och byggdes av den i stan då välkände byggmästaren Erik Wihlborg. Han står själv som undertecknare på byggritningarna och framstod alltså också både som arkitekt, byggherre och byggmästare. Bestämda rykten säger dock att ritningarna utförts med stark inspiration från arkitekten Mogens Mogensen och den villa han byggt åt sig själv strax ovanför. Mogensen hade kommit till Helsingborg för att bistå Sven Markelius i arbetet med det nya Konserthuset. Han kom sen att stanna i Helsingborg och bidra till stadsbilden med många fina byggnadsverk. Några exempel är Simhallsbadet vid Södergatan, Brandstationen lite längre söderut, gummifabriken Tre Torn, klubbhuset för Helsingborgs segelsällskap och Palladiumbiografen vid Stadsparken. Hans ande svävar alltså också över de nya bostadshusen vid badstranden Fria Bad.
På tomten hade tidigare stått en pampig trävilla, den Bockska villan, med verandor, altaner och murgröna. De 37 nybyggda lägenheterna uthyrdes till intresserade helsingborgare. Nära fyrtio år senare, 2001, omvandlades fastigheten till en bostadsrättsförening. De flesta bland hyresgästerna valde då att köpa sin lägenhet. Många har bott i Brf Fria Bad länge. Detta kan kanske förklaras av närheten till Pålsjöbaden med dess förnäma bastuanläggning, till Pålsjö skog med vandringsstigar och till en rad fina restauranger. Lokal livsmedelsaffär och bra allmänna kommunikationer är andra förklaringar.
Huset har genom åren utvecklats. Tilläggsisolering och ny fasad tillkom 1993. Balkongerna utvidgades och glasades in 2003. Hissar monterades i låghuset 2011. Alla bostäder kan numera nås från strandsidan utan besvärande trappor.
Vid husets tillkomst uppstod konflikt kring dess utformning, framför allt dess höjd. Stadsarkitekten som rekommenderat avslag utbrast då: ”Detta är en skam för Helsingborg”. Höghuset fick därför smeknamnet Skampålen i folkmun. Huset har dock när det gäller attraktion, likt H.C. Andersens Fula ankunge, blivit till en om inte vacker så i alla fall stolt svan. De flesta helsingborgare anser nog numera att huset är ett fint landmärke i stan.